Spoznajte mýty a pravdu o čaji!

Tajomstvo jeho obľúbenosti spočíva nielen v jeho príjemnej aróme a osviežujúcich účinkoch, ale aj v jeho liečivých účinkoch. Je zdrojom viacerých minerálov a vitamínov. Svojimi preventívnymi a liečivými účinkami upevňuje zdravie, predlžuje život a podporuje dlhovekosť. Ako vravia taoisti, je to „elixír dlhovekosti“.

Šálka čaju

Čaj pochádza z Indie. Pravda alebo mýtus?

Pravdepodobne mýtus. História čaju sa píše už takmer 5000 rokov. Na pôvod čaju sa viaže viacero legiend. Asi najznámejšou z nich je legenda o čínskom cisárovi menom Shen Nung. Bolo to v roku 2737 p.n.l. Shen Nung chcel prevariť vodu, aby bola pitná, keď mu do nej z neba padlo niekoľko čajových listov. Cisára zaujala zvláštna vôňa. Ochutnal a zistil, že vznikol veľmi príjemný osviežujúci nápoj.

Čaj je účinnejší proti únave než káva. Pravda či mýtus?

Je to pravda. V porovnaní s kávou má v čaji kofeín účinok miernejší, ale trvalejší. Psychostimulačné účinky kofeínu nastupujú po dávke 50 až 200 mg, odstraňuje ospalosť, únavu a zvyšuje psychickú aktivitu.

Pri pravidelnom pití nám čaj pomôže predísť viacerým chorobám. Pravda alebo mýtus?

Pravda. Pre vysoký obsah selénu znižuje riziko ochorenia na rakovinu, znižuje pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych chorôb, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, zabraňuje infekciám, zmierňuje črevné a žalúdočné problémy, znižuje hladinu cukru v krvi u diabetikov, zlepšuje stav chrupu a kostí (má vysoký obsah fluóru), upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje činnosť pečene, posilňuje srdce, cievy a celý krvný obeh, znižuje obsah cholesterolu v krvi, je prirodzeným diuretikom (močopudný účinok).

Správna príprava čaju nezávisí od kvality použitej vody. Pravda či mýtus?

Je to mýtus. Na chuť čaju má nesporný vplyv kvalita vody. Vhodnejšia je voda mäkká, tvrdá voda spôsobuje mdlú chuť nálevu a tvorbu nevzhľadného povlaku na hladine nápoja. Chlórovanú vodu z centrálneho zdroja pitnej vody je vhodné najskôr povariť, aby chlór mohol vyprchať. Výborný je nálev pripravený z destilovanej vody.

Ženy zbierajúce lístky čajovníka

Čaj môže piť každý človek. Pravda či mýtus?

Mýtus. Čaj má aj svoje negatívne stránky. U citlivých osôb môže vyvolať zápchu nebo žalúdočné ťažkosti. Vzhľadom k vysokému obsahu kofeínu (1,5 až 4, 5 % podľa proveniencie a spôsobu spracovania) by nemali piť čaj ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, vážnymi obehovými ťažkosťami, žalúdočnými, nervovými chorobami a opatrnosti je také treba u tehotných a dojčiacich žien a u detí. Kofeín prechádza do materského mlieka a kojenci ho nedokážu metabolizovať. Nadmerná a dlhodobá konzumácia čaju môže vyvolať pocity podráždenia alebo naopak ospalosti, závrate, búšenie srdca, bolesti hlavy.

Na záver: „Pime čaj, aby sme zabudli na hluk tohoto sveta.“ Pravda či mýtus?

O tom už musíte rozhodnúť sami… Dobrú chuť!

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek