Nepohrdnite jarnou žihľavou – je plná vitamínov a je diétna

Žihľava patrí k našim najlepším liečivým bylinám, pretože koreňom počínajúc, cez stonku, listy, až po kvety je liečivá – využíva sa celá jej vňať. Zo žihľavy sa na jar pripravuje očišťujúce jarné tonikum a čaj a z mladých listov aj zeleninové pokrmy.

Žihľava obsahuje vitamíny A, B aj C, minerály, čerstvá hlavne železo a ďalšie prospešné látky ako histamín, kyselinu mravčiu a kremičitú, acetylcholín, sérotonín a taníny. Významný je aj chlorofil listov, ktorý má protizápalový a hojivý účinok a pomáha pri regenerácii pokožky. Vďaka antiseptickému pôsobeniu sa žihľava používa pri liečení zápalov dýchacích a močových ciest. V ľudovom liečiteľstve je ordinovaná pri tráviacich ťažkostiach a ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky. Žihľava je naša najlepšia krv čistiaca liečivá bylina.

Pomáha pri vodnatosti odnímaním vody, znižuje náchylnosť na nachladenie a pomáha pri dnových a reumatických bolestiach a rovnako pri zúžení ciev.Bežne sa zo žihľavy pripravuje čaj, či už zo samotnej byliny alebo zmesi, v ktorej je žihľava obsiahnutá. Pre kozmetické použitie sa dáva prednosť odvaru. Podávanie žihľavy je úplne bezpečné, nie sú známe žiadne kontraindikácie a nežiaduce účinky.

Žihľavový čaj

Žihľavový čaj sa pije zásadne bez cukru a nesmie byť prevarený, len sparený, aby sa nezničili účinné látky. Odporúča sa očistná kúra po dobu troch týždňov. V tejto dobe sa vypije denne po dúškoch jeden liter čaju, alebo tri šálky (250 ml). Na jar používame zásadne čerstvo natrhanú, umytú bylinu, len pre zimné obdobie sušené byliny.

Žihľavová polievka

Na prípravu potrebujeme 100 g drobno nasekanej mladej žihľavy, dobre opláchnutých, ktoré povaríme v slanej vode, pridáme spenenú cibuľku (alebo aj zápražku), kúsok zeleru, petržlenu a mrkvy – nahrubo nastrúhané a povaríme. Dochutíme a zašľaháme kyslú smotanu a vajce alebo žĺtok, prípadne nasypeme pokrájané vajce uvarené natvrdo. Podávame posypanú strúhaným syrom.

Krémová zemiaková polievka so žihľavou

Potrebujeme 500 g žihľavy, 1 liter vody, 5 zemiakov, 1 mrkvu, hrášok, kúsok brokolice, 2 cibule, 4 lyžice smotany, 5 lyžičiek masla, soľ, čierne korenie alebo iné korenie, prípadne pol bujónovej kocky.

Žihľavy, nakrájané zemiaky, nakrájanú cibuľu a zeleninu uvaríme domäkka v slanej vode. Rozmixujeme polovicu polievky so smotanou a maslom a zmiešame znovu so zvyšnou polovicou. Podávame posypané nakrájanými, sparenými žihľavovými listami.

Žihľavová polievka so syrom

Liter vývaru z bujónu (alebo liter vody), pol litra mlieka a 500 g nasekanej žihľavy privedieme k varu. Nakrájané 3 tavené syry necháme za stáleho miešania v polievke rozpustiť, dochutíme soľou a peprom, chvíľu povaríme a nakoniec vmiešame žĺtok. V Podávame s osmaženými alebo opraženými kockami žemle a posypané nakrájanými, sparenými žihľavovými listami.

Šalát zo žihľavy

Potrebujeme 400 g mladej žihľavy, strúčik cesnaku, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, lyžicu citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie.

Opláchnuté žihľavyt nasekáme najemno a vložíme ich do misy. Pridáme nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a zalejeme zálievkou pripravenou z oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Sýtejším variantom je pridanie natvrdo uvarených vajec alebo nastrúhaného syru.

Kuracia roláda so žihľavami

Na prípravu rolády je treba vykostené kurča, 4 vajcia, hrsť žihľavových listov, lyžicu nasekaného petržlenu, 80 g údeného mäsa, 80 g cibule, 20 g masla, soľ a čierne korenie.

Údené mäso nakrájané na kocky zľahka opečieme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Potom vmieša sparené žihľavové listy, podusíme a zalejeme vajcia, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania vajce opečieme. Plát kuracieho mäsa rozložíme kožou dole, osolíme a okoreníme. Vychladnutú zmes potom rozotrieme na plát mäsa, posypeme nasekaným petržlenom, zvinieme do rolády a zaviažeme povrázkom. Pečieme pri 180°C asi hodinu a behom pečenia mäso prelievame výpekom, prípadne pridáme trochu vody.

Žihľavový „špenát“

Mladé lístky žihľavy a púpavy prepláchneme, správny pomer žihľavy a púpavy je 4 diely žihľavy a 1 diel púpavy. Oboje sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní jemne nasekáme, dáme na cibuľku osmaženú na masle, pridáme cesnak (2 strúčiky) pretlačený so soľou a chvíľu podusíme. Nakoniec zahustíme 2 vajcami, prisolíme a okoreníme.

Pirohy s mäsom a žihľavou

Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme mleté mäso (zmes bravčového a hovädzieho), sparené nasekané žihľavy, podle chuti osolíme a pridáme čierne korenie a sladkou mletou papriku, prípadne ďalšie korenie – napríklad na mleté mäso, môžeme pridať aj nasekaný petržlen a nasekané natvrdo varená vajcia. Potom rozvaľkáme lístkové cesto, rozkrájame na rovnako veľké štvorčeky, do prostriedku každého dáme trochu náplne, preložíme na trojuholník a okraje dobre stlačíme. Keď okraje pred uzavretím potrieme bielkom, lepšie držia. Pirôžky na plechu v horúcej trúbe zapečieme.Rovnako pripravenú zmes mletého mäsa a žihľavy môžeme plniť aj do paprík, ktoré podávame s paradajkovou omáčkou.

Vajcia plnená penou zo žihľavy

Potrebujeme 4 vajcia natvrdo, 2 cibuľky, lyžicu nasekanej žihľavy, lyžicu plnotučnej horčice, hlávkový šalát, zväzok reďkvičiek, mrkvu karotku, soľ, čierne korenie a 2 lyžice rastlinného masla. Vychladnuté vajcia olúpeme, nakrájame na polky a žĺtky vyberieme. K žĺtkom pridáme maslo, horčicu, nasekané cibuľky a žihľavu a so soľou a korením vymiešame do peny. Zmes pomocou cukrárskeho vrecúška nastriekame do žĺtkov, ozdobíme nastrúhanou karotkou a najemno nakrájanými reďkvičkami.
Podávame na listoch hlávkového šalátu a s pečivom.

Zdroj fotografií: Fotolia

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek