Čo s prekoreneným jedlom?

Varenie je veľmi podobné alchýmii. Musíte zmiešať tie správne suroviny v presnom pomere, aby ste dosiahli vytúženú chuť a zároveň aj vôňu. Ten, kto vie správne variť a zmiešať veci, ktoré k sebe na prvý pohľad nesedia, ale chutia potom výborne, je skutočným majstrom. Ale aj majster tesár sa niekedy utne, a preto sa určite každému z vás už stalo, že ste presolili polievku alebo ste prekorenili jedlo. Ale nezúfajte, máme pre vás tipy a rady, ako jedlo neutralizovať, takže nemusí hneď skončiť v koši na odpadky.

V mnohých ázijských reštauráciách neutralizujú príliš korenené jedlo cukrom. Zohrejú cukor na panvici a vytvoria karamel, ktorý neutralizuje ostrú chuť korenia. Jedlo má potom svoju špecifickú chuť, ale kto dbá na líniu, mal by si v čínskych bistrách dávať pozor, pretože aj keď to nie je na prvý pohľad vidieť, ázijské jedlá sú vďaka enormnej dávke cukru veľmi kalorické. Pokiaľ nechcete siahnuť po kalorickej bombe ako je karamelizovaný cukor existujú aj iné menej kalorické možnosti.

Napríklad môžete pridať trochu šľahačky, jogurtu alebo kokosového mlieka. Jogurt je veľmi vhodný napríklad do prekorenených omáčok, ale musíte dávať pozor, aby omáčka nebola príliš horúca, aby sa potom jogurt nezrazil. Dobrým receptom sú aj rozvarené paradajky bez šupiek, ktoré by mali intenzívnu chuť zmierniť. Pani Mária z Pardubíc má svoj vlastný recept na prekorenená jedlá: „Občas sa mi stane, že to s korením trochu preženiem, ale zistila som, že skvelý recept proti tomu je bielok. Našľahám bielok a pridám ho do pokrmu. Potlačím tým chuť korenia a jedlo je aj omnoho stráviteľnejšie.“ Bielok naviac dodá vášmu jedlu aj omnoho nadýchanejšiu podobu.
Rôzne korenisté jedlá na tanieri
Dobrý recept je pridanie kúskov olúpaných zemiakov a silnú chuť korenia nebude vôbec cítiť. Veľmi dobrým tipom na príliš korenené jedlá sú aj kúsky pomaranča, ktoré síce potlačia chuť korenia, ale musíte počítať s tým, že pomaranče budú v jedle veľmi silne cítiť, takže pokiaľ nemáte radi pomaranče, nie je tento tip nič pre vás.

Grafička z Prahy, Kristýna Kalousková má inú radu: „Ja aj môj priateľ Roman máme veľmi radi ostrú ázijskú kuchyňu a často si na večeru robíme napríklad Čínu. Môj priateľ to však s korením dosť preháňa a ja to potom musím napravovať jedlou sódou, ktorú si do jedla pridám. Pálivosť se tým zmierni a zároveň je to aj dobré na trávenie. Vrele to odporúčam“

S korením by sa to naozaj nemalo preháňať, pretože čoho je veľa toho je príliš a verte tomu, že všetkého z mierou, pretože veľa korenia škodí vášmu žalúdku. Takže občas môžete použiť niektorý z týchto tipov, ale určite nie príliš často.
Chilli papričky

Zdroj fotografií: Canstockphoto.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek