Zeler – aromatická chuť s liečivými účinkami

Zeler (zeler voňavý) je výborná aromatická zelenina, ktorá býva pokladaná neprávom za zeleninu
skôr polievkovú. Možno z nej ale pripraviť radu výborných pokrmov. Okrem toho má zeler aj liečivé
účinky, pôsobí detoxikačne na celý organizmus a údajne zvyšuje potenciu, preto je považovaný za
účinné afrodiziakum.

Pri všetkých druhoc zeleru, ktoré sú u nás dostupné, môžeme konzumovať vnať aj hľuzu. Vňať
obsahuje vysoké množstvo sodíku a inzulínu – sodík pomáha v tele udržať vápnik. Vňať obsahuje aj
vysoké množstvo vitamínu C, vitamíny radu B, vitamíny A, E a K, vápnik, železo, draslík, horčík,
chróm, zinok a jód. Zelerová hľuza obsahuje oproti vňati menšie množstvo sodíka, draslíka, železa
aj kremíka.

Zdrojom výraznej zelerovej vône je veľké množstvo éterických olejov, ktoré pôsobí aj
antibakteriálne a antimykoticky v tráviacom ústrojenstve, a sú tiež dezinfekciou močových ciest –
zeler je tiež prírodné diuretikum. Rovnako znižuje krvný tlak.

Najzdravší je samozrejme zeler surový, napríklad v šalátoch, vňaťou možno prizdobiť polievku
a ďalšie pokrmy, môžeme vyrábať aj zelerovú šťavu – napríklad v kombinácii s mrkvou. Zeler môžeme
pridávať aj do omáčok, marinád na pečenia mäsa, piecť ho s mäsom, vyprážať obalený v cestíčku alebo
dusiť s inou zeleninou. Zeler možno tiež pridávať do pokrmov – a to sušený, mrazený alebo
sterilizovaný. Zelerová vňať aj semeno sú potom súčasťou zmesí korení na grilovanie.

V kuchyni býva zeler využívaný obvykle len klasicky v polievkach, maximálne sa smaží v
trojobale. Módne je napríklad k pečeným rebrám na mede alebo ku kuracím krídelkám pridávať surový
zeler, ktorý si obvykle môžete namáčať v modrej omáčke (omáčka z plesňového syru). Vyskúšajte teraz
s nami menej tradičné, ale skvelé a vášmu zdraviu aj kráse prospešné recepty.

Kura na zeleri

Kura rozštvrtíme, odstránime kožu, osolíme, opepríme a opečieme na oleji. Vyberieme a do výpeku
potom dáme osmažiť na rezance nakrájaný väčší zeler. Na dozlatova osmažené vložíme späť kuracie
kúsky a podlejeme vodou, neskôr, až sa vydusí, 2 dl bieleho vína. Podávame aj s duseným zelerom,
najlepšie so zemiakmi, nebo ryžou.

Hovädzie na zeleri a zázvore

Potrebujeme asi pol kila hovädzieho zadného mäsa, väčšiu cibuľu, pol väčšieho zeleru, tuk, 100 g
slaniny, mletý zázvor a soľ. Mäso prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme zázvorom. Opečieme na
rastlinnom tuku (alebo oleji) a vyberieme. Do výpeku dáme nahrubo nakrájanú cibuľu a opečieme,
znovu pridáme mäso a podlejeme vodou. Počas dusenia mäsa na rezance nakrájaný zeler podusíme na
tuku (alebo masle) a pridáme k mäsu. Nakrájané hovädzie potom prelievame na tanieri šťavou s
duseným zelerom.

Zelerová omáčka

Omáčku pripravíme z menšieho zeleru, 40 g rastlinného tuku, 40 g hladkej múky, pol litra vývaru,
1/8 litra kyslej smotany, štipky kôpru, niekoľkých guľôčok pepru, citrónovej šťavy a soli. Na
rezance nakrájaný zeler osmažíme na troške tuku, zaprášime múkou, pridáme peper, zalejeme vývarom a
varíme, až sa zeler rozvarí a zápražka je dobre prevarená. Omáčku prelisujeme cez sitko, pridáme
smotanu, podľa chuti osolíme a dokyslíme citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme kôprom. Podáva sa k
varenému hovädziemu mäsu, vareným vajciam so zemiakmi alebo knedli.

Zelerové chuťovky

Potrebujeme 15 dkg strúhanej Nivy, 10 dkg masla (alebo Ramy), 10 dkg jemne strúhaného zeleru,
trochu mletej sladkej papriky a soľ. Všetko premiešame a zo zmesi vytvoríme malé guľky, tie dáme na
kolieska rožku a pripichneme so sterilizovanou hubou (alebo kúskom nejakej zeleniny) špáradlom k
rohlíku.

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek