Zdravie a krása sú na sebe vzájomne závislé veličiny, ktoré sú tiež neodlučne spojené s
vitamínmi. Tie sú veľmi dôležité pre zdravie a krásu pleti, vlasov, nechtov a ďalších orgánov, ale
aj pre dobrú duševnú náladu.
Vitamíny sú nevyhnutnou súčasťou našej stravy, potrebujeme ich pre správne fungovanie všetkých
orgánov, podieľajú sa aj na získavaní energie zo stravy, zúčastňujú sa aj na tvorbe hormónov,
enzýmov a krviniek. Pretože si naše telo väčšinu z nich nedokáže samo vyrobiť, je dôležité ich
pravidelnľ zásobovať, preto má byť strava pestrá a obsahovať všetky dôležité zložky, vrátane
potrebných vitamínov.
Prvým v abecede vitamínov je vitamín A – betakarotén (provitamín A). Vitamín A je rozpustný v
tukoch. Existuje vo formách – ako vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A
je nutný pre tvorbu zrakového pigmentu – rodopsinu –ktorý potrebujeme za nízkeho osvetlenia.
Nedostatok vitamínu preto vedie k šeroslepote, zápalu spojiviek a ďalším problémom očí, ale aj
pokožky. Jeho nedostatok tiež spôsobuje náchylnosť k infekciám dýchacích ciest, akné, ekzémy,
vypadávanie vlasov, tvorbu vrások a jemných červených vlásočníc pod pokožkou, únavu a stratu čuchu.
Vitamín A je tiež dôležitý antioxidant. Nájdeme ho v mrkve, listovej zelenine, tčerešniach,
marhuliach, žltom ovocí, melóne, avokáde, paradajkách, červenej repe, kapuste, špenáte, ale aj v
mliečnych produktoch, vajciach, rybacom tuku a vnútornostiach, hlavne v pečeni. Je dobré konzumovať
zeleninu obsahujúcu vitamín A s malým množstvom tuku – napríklad s olivovým olejom, pretože
karotény sú rozpustné v tukoch.
Na rozdiel napríklad od vitamínu C, sa vitamín A z tela nevylučuje, preto pri nadmernom
užívaní vitamínu A hrozí predávkovanie, ale nemusíme sa ho báť pri bežnej konzumácii ovocia a
zeleniny. Predávkovanie môže spôsobiť osteoporózu a aj otravu. Hypervitaminóza A je toxická a
spôsobuje praskanie a krvácanie pier a podráždenosť. Zvlášť nebezpečná je u tehotných žien, kde
môže zaviniť poruchy vývoja plodu.
Vitamín A patrí k letu, a to kvôli opaľovaniu. Aby nedošlo k poškodeniu kože nadmerným UV
žiarením, je dobré zvýšiť príjem karoténov v strave. Betakarotén by mali užívať všetci, ktorí sa
často slnia. Chráni totiž koži pred solárnou dermatitídou, teda alergiou na slnko, je tiež
prevenciou pred nebezpečím zhubného rakovinového bujnenia kože a podporuje zdravé opálenie kože.
Zvýšená spotreba vitamínu A je tiež pri sledování televízie, práci na počítači alebo pri zlom
osvetlení, ale aj pri požívaní alkoholu, liekov či fajčení.
Betakarotén chráni sliznice a kožu pred vysychaním a presušením, udržuje zdravú pleť, vlasy,
nechty, zuby a kosti. Ako antioxidant je prevenciou vzniku stareckých škvŕn a rakoviny a zvyšuje
obranyschopnosť organizmu. Obsahujú ho aj mnohé kozmetické prípravky a masti na ochranu kože.
Pri peíprave jedla sa vitamín A ničí varením – teplotou nad 100 °C.
Nadrobno nakrájame – alebo nastrúhame 150 g mrkvy, dáme do mixéra spoločne so šťavou z polky
citróna, 50 ml bieleho jogurtu, 150 ml minerálky, pol lyžičkou hroznového cukru, desiatimi lístkami
rokety a všetko rozmixujeme.
Zdroj fotografií: Fotolia.com