Vedeli ste, aké benefity majú jednotlivé druhy ovocia?

Ovocie má rád každý. V rôznych podobách. V každom ovocí je obsiahnutá nejaká látka prospešná pre naše zdravie. Vedeli ste, ktoré sú v obľúbených druhoch ovocia?

Možno ste už počuli o porekadle „Jedno jablko denne dokáže odohnať doktora“. S väčšou dávkou zdravia by sme mu aj mohli uveriť, ale pri jednom jablku často nestačí ostať. K tomu všetkému treba prirátať ďalšie druhy ovocia, ktoré treba konzumovať na dennej báze. No skutočne, ak by sme jedli len ovocia (a zeleninu), naše zdravie by vyzeralo úplne inak.

Samotné jablko patrí medzi najobľúbenejší druh ovocia. Nie je, azda, nikto, kto by toto ovocie nekonzumoval. Základnou zložkou šťavnatých jabĺk je vláknina. Tá podporuje trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie čriev a srdca. Nezabudnuteľnou zložkou každého jabĺčka je tiež vitamín C, o tom sa nemusíme príliš baviť, keďže je dobre známy, pre našu imunitu je základom. Konzumácia jabĺk predchádza mnohým vážnym ochoreniam.

Ovocie rôznych farieb

Každý druh ovocia je nasiaknutý množstvom výživných látok. Základom je jesť ovocie rôznych farieb, pretože aj samotné sfarbenie sa ráta. Výraznejšie sfarbené druhy ovocia sú častokrát bohatšie na niektoré druhy prospešných látok. Z tých nemožno opomenúť čučoriedky. Malé farebné bobuľky sú hviezdou v antioxidantoch. Sú nasiaknuté pigmentom a flavonoidmi, ktoré dokážu obrániť bunky pred poškodzovaním, ktoré vedie k rôznych ochoreniam.

Ďalšie drobné ovocie – čerešne – sú skvelou voľbou pre zdravé črevá a srdce. Sú tiež zdrojom antioxidantov. No svoj zmysel majú aj pre psychické zdravie. Čerešne totiž obsahujú serotonín, ktorého nedostatok môže spôsobovať depresie, či melatonín, ktorý zlepšuje spánok.

Nie z našich končín

Možno ste sa už stretli s názorom, že by sme mali konzumovať len ovocie a zeleninu, ktorá sa dá vypestovať v našich končinách. Faktom však je, že exotické ovocie, ktoré je zväčša dovážané z ďalekých krajín, má radu benefitov pre zdravie, ktorú nevieme získať z tu dopestovaných plodín. Otázkou však vždy je, odkiaľ a ako bolo toto ovocie dovezené do našej krajiny. Tu treba zbystriť pozornosť, ak totiž chcete kvalitné suroviny, nehľadajte ich v bežných supermarketoch, ale skôr na lokálnych či exotických trhoviskách.

Žiarivo oranžové pomaranče majú zase veľké množstvo vitamínu C, to však zďaleka nie je všetko. Majú tiež bohatý obsah vitamínu B1, kyseliny listovej či draslíka. Ak máte radi pomarančový džús, vitamíny z neho dostanete, no zvyčajne mu chýba vláknina, ktoré je v celkom pomaranči.

Ananás je jeden z najväčších zdrojov mangánu – jeho primárna úloha súvisí s enzýmami. Slúži na normálne fungovanie organizmu. Ananás reguluje krvný cukor, má antioxidačné účinky. Mango je vynikajúcim zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vlákniny a vitamínov A, C, B6, E a K. Štúdie, ktoré stále prebiehajú, prinášajú zistenia, že dokáže ochrániť telo pred cukrovkou, Alzheimerovov chorobou či Parkinsonom.

Avokádo má vysoký obsah zdravých tukov a nízky obsah prírodných cukrov. Ich obsah oleja má benefity najmä pre srdce, obsahuje draslík, vlákninu, vitamín B6, kyselinu listovú, vitamín E a K a karotenoidy. Avokádo sa nazýva aj superpotravina. Znižuje cholesterol a pomáha pri chudnutí, taktiež povzbudzuje duševné zdravie vďaka vysokému obsahu folátu.

Najväčší obsah draslíka má? 

Hviezdou s najväčším obsahom draslíka je banán. Ovocie, ktoré je rovnako obľúbené ako jablko, je okrem toho skvelým zdrojom horčíka, vitamínu C a B6. Každé sfarbenie banánu má iný význam, Zrelšie banány – sfarbené do hnedej – sú spomínaným zdrojom vlákniny. Zelenšie banány majú vyšší obsah škrobu, ale tiež vlákniny, avšak inej než zrelé. Obe kontrolujú hladinu cukru v krvi a zlepšujú trávenie.

Obľúbené jahody sú zdrojom vitamínu C, mangánu, kyseliny listovej. Prospešné sú aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť – spaľujú uložený tuk. Dobrý vplyv majú aj na cievne zdravie, zlepšujú pamäť, sú benefitom pre vlasy a kosti. Detoxikujú organizmus.

Zdroj snímok: Unsplash.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek