Ostružina krovitá (černicová) je cenená nielen pre svoje chuťovo zaujímavé plody, ale v ľudovom liečiteľstve sa využívajú jeho sušené listy, ktoré sa zbierajú od júna do októbra. Používajú sa potom predovšetkým pri ochoreniach tráviaceho traktu – pri hnačkách, črevných kataroch, ochorení žalúdku, chorobách z nachladnutia aj na liečenie ústnej dutiny – kloktanie.
Ľudoví liečitelia listy používali aj pri zapálených a málo krvácajúcich ranách. Listy s mladými výhonkami pomáhali aj pri kožných vyrážkach všetkých druhov. Neskôr sa začali fermentovať na chutný čaj – ako náhrada za pravý čierny čaj. Na fermentáciu sú vhodné len mladé listy. Obsahujú triesloviny, organické kyseliny, flavonoidy, menšie množstvo vitamínu C a stopy silice. Nálev sa užíva vnútorne ako čaj, zvonka ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny alebo na prípravu kúpeľov ri kožných ochoreniach a zle sa hojacich ranách. Pôsobí priaznivo aj proti plesniam.
Vo farmácii sú ostružinové listy zložkou dietetických čajových zmesí, ktoré sa užívajú ako podporná liečba pri ochoreniach močových a žlčových ciest, tráviaceho traktu a proti hnačkám.
Sirup z plodov sa vo farmácii využíva na prifarbovanie a zlepšenie chuti rôznych liekov.
Plody obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, anthokyan, organické kyseliny, minerály, sliz, pektín a cukor. Pripravujú sa z nich aj šťavy a sirupy. Zrelé čerstvé plody sú aj chutným ovocím, ktoré sa dá využiť v kuchyni, aj keď najlepšie je, keď ich konzumujeme čerstvé. Pôsobí priaznivo na vyprázdňovanie a upravujú črevnú mikroflóru. Plody ostružín a ich a šťavu užívame aj pri nachladení. Okrem toho sú ostružiny, rovnako ako iné bobuľoviny, v lete zdravou náplňou rolád a koláčov alebo súčasťou, zmrzlinových pohárov a letných dezertov.
Ostružinový džem/p>Potrebujeme kilogram ostružín, kilogram cukru a kilogram jabĺk. Jablká dusíme domäkka, potom pridáme ostružiny a cukor. Varíme za stáleho miešania až do zhustnutia. Ešte horúcim džemom naplníme poháre, uzavrieme ich viečkami, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.
Černicový koláč
Na jeho prípravu potrebujeme 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajíčka, vanilkový cukor, po 100 ml vody a oleja, pol prášku do pečiva a citrónovú kôru. Na polevu liter čerstvých černíc, 3/4 litra vody – okyslené šťavou z jedného citrónu a osladené podľa chuti, dva malinové pudingy a šľahačku. Múku a cukor premiešame, pridáme žĺtky, vodu a olej. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Upečený korpus necháme vychladnúť. Medzitým uvaríme puding z ochutenej vody. Na vychladnutý korpus potom ukladáme černice a zalejeme pudingom. Necháme v chlade stuhnúť a ozdobíme šľahačkou.
Černicová pena
Asi 300 g prepasírovaných čerstvých černíc zmiešame s husto ušľahanou smotanou. Pridáme trochu nastrúhanej citrónovej kôry a podávame v pohároch na víno. Pena sa nemusí prisladzovať. V pohároch ju ozdobíme čerstvými ostružinami, prípadne mandľovými lupienkami alebo orieškami. V teplých dňoch chutí najlepšie chladená.
Zdroj fotografií: Canstockphoto.com