Sušené kvetiny – suché väzby a potpourri

Suché kvetinové väzby sú stále obľúbené, ich výhodou je, že zdobia interiér po celý rok, bez toho,
aby ste ich museli zalievať a vyžadujú minimálnu údržbu.
Na sušenie sa používajú prakticky všetky časti rastlín – kvety, vetvičky, plody, listy, semená aj
kôra – záleží na fantázii a cite pre kompozíciu. Prírodný materiál sa potom dá naviac aranžovať
spoločne s ďalšími doplnkami a môžeme tak vytvoriť podľa vlastného námetu zaujímavé dekorácie.

Na sušenie sa hodia temer všetky rastliny, pričom platí, že rastliny s menším obsahom vody,
sa prirodzene jednoduchšie sušia. Ak nemáte vlastnú záhradu, môžete materiál na suché väzby
nazbierať aj v prírode – zaujímavo pokrútené vetvičky, trávy, šištičky, žalude a iné plody.

Sušiť môžeme po celý rok – od jari do leta vetvičky opadavých drevín, potom kvety a na jeseň
plody. Zaujímavé sú aj rastliny dovezené z exotických krajov.

Rastliny zbierame najlepšie pred poludním, kedy svieti slnko, rozhodne až po vyschnutí rosy.
Povrch by mali mať suchý, aby ich nenapadla pleseň. Sušíme ich pomocou vzduchu – na vzdušnom suchom
mieste, väčšinou zavesené za stonku okvetím nadol. Možno tak sušiť trebárs vres, chrpy, nechtík,
černuchu, slamienky, rebríček, rôzne bodliaky a ďalšie. Vo váze sa sušia vzpriamene rastliny s
veľkým kvetenstvom alebo aj bambusová tráva.

Kytičky možno usušiť aj na site – kúsok drôteného pletiva (ostré hrany musíme zahnúť dole,
aby sme sa neporanili), alebo sito – zavesíme na suché a vzdušné miesto, pokiaľ možno tienisté.
Stopky kvetín prestrčíme sitom, v site schnú kvetiny asi tri týždne.

Konzervácia glycerínom je ľahká – stačí rastlinu dať do vázy s roztokom a počkat až vsiakne
do vštkých jej častí. Na trhu sú v predaji aj kvetiny sušené mrazom – ide o modernú technológiu v
konzervovaní kvetin a iných rastlín, ktoré sa sušia v špeciálnom stroji pri teplote pod bodom mrazu
– kvalitou by mali byť bližšie živým kvetom, než bežne sušené rastliny.

Z usušených kvetov potom vytvoríme suchú väzbu podľa vlastnej fantázie. Tá by mala pekná
vydržať asi rok, pokiaľ nie je na priamim slnku.

Sušenie kvetín nerobíme len pre ozdobu interiéru, ale môžeme svoj domov suchými kvetnými lístkami
aj prevoňať – a to zmesou s bylinkami a korením – potpourri. Nejde o známu vianočnú purpuru, čo je
zmes kadidla a vonných driev, ktorá sa intenzívne rozvonia až po zapálení. Na výrobu potpourri
možno použiť rôzne bylinky a kvety, úlohu pri výbere hraje aj estetická stránka, pretože vonná
zmes, nasypaná v ozdobných miskách alebo košíčkoch, by mala byť pekná aj na pohľad. Základom sú
okvetné plátky ruží. Pri výrobe pravej zmesi potpourri, ľahko okvetné plátky posypeme soľou, ktorá
vyvolá proces fermentácie a uvoľní z nich vonné esencie. Plátky ruží dáme potom do uzatvárateľnej
nádoby alebo pohára a necháme na tmavom mieste fermentovať (kontrolujeme či neplesnivejú). Až po
dvoch týždňoch, až sa vôňa z kvetov uvoľní, ich usušíme.

Vopred usušené kvety môžeme postriekať vonnou esenciou, zakúpenou v špeciálnej predajni –
touto esenciou sa dá zmes opakovane prevoňať, aj na košíčkoch a miskách.

Príklad zmesi potpourri: 5 hrnčekov sušených rastliniek zmiešame so 4 lyžičkami mletého
koreňa kosatca (konzervuje vôňu) a pridáme mleté korenie podľa svojej voľby – napríklad škoricu.
Pokvapláme vonnou esenciou, ale aj ju nechceme použiť, nahradiť ju môžeme vonnými bylinkami, okremě
spomínanej ruže to môže byť lipa, bazalka, medovka, mäta, levanduľa, šalvia, rozmarín a ďalšie,
pridať môžeme aj kôru alebo plátky citrusových plodov.

Zdroj obrázků: Irena Voříšková

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek