Stévia – diétny zázrak a sladká chuť z prírody

Bylinka Stévia – jej extrakt je 300-krát sladší ako repný cukor, a predsa nemá skoro žiadne kalórie. Zázrak? Možno. Ide o čarovnú bylinku z prírody.

Znie to trocha nemožne, aby niečo neumelého bolo zároveň diétneho, a napriek tomu to malo výrazne sladkú chuť. Tentoraz sa ale skutočne nejde o rozprávku! Stévia sladká čiže Stevia rebaudiana (ďalej tiež stévia cukrová alebo medové lístky) je rastlina, ktorá tento sen plní.

Stévia nie je len sladidlo – má aj liečivé účinky

Stévia
Stévia – takto vyzerá diétny zázrak, ktorý je až 300-krát sladší ako repný cukor!

Stéviu prvýkrát objavili domorodé kmene žijúce v Brazílii a Paraguaji. Ľudia si tam s ňou zladili nápoj maté alebo ju len žuli v ústach. Už oni totiž vypozorovali, že bylinka stévia je výborná aj v prírodnej medicíne a má antibakteriálne a antivírusové účinky. Používala sa (a stále sa aj využívať môže) proti páleniu záhy alebo ako ústna voda, pretože nekazí zubnú sklovinu. Navyše je vďaka svojmu zloženiu vhodná aj do stravy diabetikov. Hlavné látky, ktoré vyvolávajú onú sladkú chuť, majú názov steviosidy a rebaudiozidy.

Nečakajte a ochutnajte stéviu aj vy!

Extrakt zo Stévie
Stévia sa používa ako sušená bylina, ale tiež si možno kúpiť už pripravené sladidlo ako extrakt zo Stévie. Nebojte sa, opäť ide o čisto prírodnú záležitosť!

Ak sa rozhodnete stéviu vyskúšať, máte na výber hneď niekoľko možností. Tou prvou je zaobstarať si bylinku domov v kvetináči. V dnešnej dobe väčšinou nebýva problém kúpiť rastlinu aj v menších kvetinárstvach, takže sa len stačí rozhliadnuť po obchodoch v okolí. Svoju vlastnú stéviu potom môžete pestovať napríklad na balkóne či okennom parapete. V tomto prípade ale nezabúdajte, aby bola v teplom prostredí (minimálne 10°C). Keď ju následne budete chcieť použiť, stačí otrhať pár lístkov, usušiť a následne urobiť sladký výluh. Ďalšou (a na pečenie i jednoduchšou) možnosťou je kúpiť si bylinku v podobe prášku alebo tabletiek. Stévia sa predáva v rôznych baleniach a za rôzne ceny, určite ju však nájdete vo všetkých obchodoch so zdravou výživou a samozrejme aj na internete. Záleží tak už len na vás, či sa hneď rozhodnete pre „multi balenie“, alebo dáte na skúšku prednosť niečomu menšiemu.

Ale kam s ňou? Stévia sa dá použiť ako sladidlo takmer všade!

Využitie stévie v kuchyni je až ohromujúce – môžete ju pridať všade, kde ste doteraz používali klasický cukor. Je vhodná pri pečení, na sladenie nápojov alebo na prípravu domácich zmrzlín. V letných mesiacoch tak nie je nič jednoduchšie, než nazbierať obľúbené ovocie, rozmixovať ho s tvarohom alebo bielym jogurtom, dosladiť práve stéviou a nechať zmrznúť. Výborná domáca a najmä zdravšia pochúťka je na svete. A ak následne začnete stévii dôverovať, môžete s ňou skúsiť osladiť skutočne čokoľvek. Len nezabúdajte, že stévia je 300-krát sladšia ako repný cukor, a tak ju musíte použiť výrazne menšie množstvo.

Zdroj obrázkov: FL

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek