Žiaden tuk a vysoký obsah vlákniny, železa a magnézia – to všetko oceníte, ak túžite po peknej
postave, ale aj po zdravom stravovaní. A to všetko vám dá brokolica, ktorá je pokladaná za jednu z
najzdravších zelenín vôbec.
Brokolica patrí medzi hlúboviny ako napríklad karfiol, na rozdiel od neho má ale jemnejšiu chuť.
Brokolica je zdravá príloha k mäsám, bohatý zdroj vitamínov, predovšetkým C, z minerálov potom
obsahuje hlavne železo, draslík a horčík.
Brokolica je výborným prostriedkom proti stresu, stimuluje látkovú výmenu, chráni a obnovuje
sliznice. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pôsobí preventívne proti ochoreniam z prechladenia a
virózam. Železo je dôležité pre krvotvorbu, horčík zase pre metabolizmus. Vysoký obsah vlákniny
priaznivo upravuje činnosť čriev. Okrem toho neobsahuje táto zelenina žiadne tuky a hodí sa aj do
diétneho jedálnička.
Brokolica sa varí veľmi krátko, aby sa nezničili vitamíny. Najšetrnejšou úpravou je varenie v
pare, hrubšie časti je lepšie ešte predvariť v osolenej vode. Brokolicu možno upravovať rovnako ako
karfiol. Varené ružičky sú výborné aj zaliate různými omáčkami, brokolicu môžeme aj vyprážať,
zapekať, dusiť alebo využiť do polievok.
A teraz si s nami skúste uvariť nejaké zdravé a chutné jedlo s brokolicou.
Prichystáme si jednu brokolicu, 150 g nivy, 100 g eidamu, 2 dcl mlieka, soľ a biely peper.
Brokolicu krátko povaríme v osolenej vode, zatiaľ rozvaríme v mlieku nastrúhanú nivu, vznikne tak
hustejšia omáčka. Uvarenú brokolicu potom zalejeme omáčkou a posypeme nastrúhaným eidamom.
Na prípravu potrebujeme jednu veľkú brokolicu, 30 dkg podusených húb, cibuľku, 10 dkg
balkánskeho syra, olej, 3 vajcia, 3/4 litru mlieka, soľ, cesnak a 4 lyžice hladkej múky. Huby
podusíme s cibuľkou, zvlášť chvíľu pod pokrievkou dusíme pokrájanú brokolicu, osolíme, do mäkkej
brokolice pridáme lisovaný cesnak, premiešame a dáme do pripraveného pekáča. Na brokolicu pridáme
huby, navrch nastrúhame syr a nakoniec zalejeme palacinkovým cestom (z 1/4 l mlieka, trochu soli, 3
vajíčka a 4 lyžice hladkej múky). Všetko dáme zapiecť do trúby. Podávame so šalátom.
Potrebujeme brokolicu, cestoviny, kuracie mäso, pór, papriku, cibuľu, kukuricu, hrášok, light
smotanu, vajíčko, grilovacie korenie, strúhaný syr a soľ. Cestoviny uvaríme, kuracie mäso nakrájame
na menšie kocky, posypeme ich grilovacím korením a opražíme s cibuľkou. Brokolicu rozobranú na
ružičky sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do zapekacej misky dáme precedené cestoviny,
kuracie mäso aj s výpekom, brokolicu a ostatnú zeleninu, všetko premiešame a zalejeme osolenou
smotanou s rozmiešným vajíčkom. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a zapečieme.
Brokolicu rozoberieme na ružičky a dáme na 3 minúty povarižťdo vriacej osolenej vody. Dva väčšie
zemiaky olúpeme, nakrájame ich a krátko povaríme. Kuracie prsia (4 kúsky) nakrájame na väčšie
kúsky, šampiňóny (500 g) na plátky. Vymažeme zapekaciu misku, vložíme do nej všetky suroviny,
osolíme a opepríme, posypeme strúhaným syrom (300 g) a v stredne vyhriatej trúbe zapečieme.
Pripravíme si brokolicu (asi 250 g), štyri porcie filé, jednu mrkvu, 8 lyžíc light smotany,
šťavu z polky citróna, olej, posekanú petržlenovú vňať a soľ. Brokolicu rozoberieme na ružičky a s
mrkvou ju uvaríme v osolenej vode. Než sa zelenina uvarí, tak nakrájame rybie filé na rezance,
osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. Potom vymažeme panvicu olejom a
filé dusíme pod pokrievkou – pomaly – občas premiešame. Uvarenú brokolicu a mrkvu nakrájame
nadrobno, pridáme k filé a zalejeme smotanou a ešte krátko podusíme. Ozdobíme nasekaným
petržlenom.
Zdroj fotografií: Fotolia.com