Hrušky sú ľahko stráviteľným ovocím, pomáhajú pri zažívaní – prečisťujú črevá a odstraňujú
zápchu, pôsobia mierne dezinfekčne a majú aj ďalšie pozitívne účinky na náš organizmus. Obsahujú
pektín, provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovú aj vitamín C a veľké množstvo vody. Obsah vody
má priaznivý vplyv na doplňovanie tekutín v tele aj diétny význam.
Hrušky majú aj rad minerálnych látok, draslík, sodík, meď aj vápnik. Spomínaná kyselina listová
je priaznivá pre krvotvorbu, ostatné vitamíny, hlavne C posilujú imunitný systém. Obsiahnutá
vláknina zase pomáha tráveniu. Aj cez pomerne dost vysoký obsah kalórií sa hrušky uplatňujú pri
redukčných diétach, hlavne pre prečisťujúce účinky.
Rovnako ako u jabĺk, mnoho cenných látok sa nachádza v šupke a pod šupkou, je teda lepšie
plody nelúpať, aby sme sa o ne nepripravili. Z hrušiek sa vyrábajú mušty, sirupy, džúsy, lekvár,
džem, kompóty, ale aj liehoviny a tiež sa sušia. Dajú sa konzumovať surové, ale neodporúča sa ich
kombinovať s mliekom, uplatňujú sa aj v kuchyni, v múčnikoch a sladkých jedlách, ovocných aj iných
šalátoch, ale aj zapečené s mäsom. K mäsu môžeme pridať aj hruškové pyré. Hrušky sa tiež dobre
kombinujú s plesňovými syrmi, dusia sa vo víne alebo sa aj vyprážajú.
Potrebujeme 400g hrušiek, 320g hermelínu, 600g hlávkového šalátu, 4 lyžičky olivového oleja a 4
lyžičky balzamikového octu. Čistý hlávkový šalát natrháme na 4 taniere, pridáme na kúsky nakrájanú
hrušku a na kocky nakrájaný hermelín. Pokvapkáme zálievkou z oleja a octu.
Šalát pripravíme z 3 olúpaných hrušiek, ktoré nakrájame na kúsky, ďalej potrebujeme 200 g
mladých špenátových listov (možno nahradiť hlávkovým šalátom), 150 g rokfortu alebo iného
plesňového syra, 2 zrelé vykôstkované avokáda, olúpané a nakrájané na kúsky, 60 g vlašských
orechov, 3 lyžičky cukru a 1 červenú cibuľu, nakrájanú na tenké plátky. Na zálievku 8 lyžíc
olivového oleja, 5 lyžíc červeného vínneho octu, 3 lyžičky cukru (možno nahradiť medom), 3 lyžičky
horčice, strúčik cesnaku (jemne nasekaný), peper a soľ podľa chuti. Cukor s dvoma lyžičkami vody a
orechmi na panvici za stáleho miešania zahrievame, až cukor skaramelizuje. Horúcu zmes nalejeme na
papier na pečenie, necháme vychladnúť a potom rozlámeme na kúsky. Pripravíme zálievku z uvedených
ingrediencií, dobre premiešame. Do veľkej misy (alebo priamo do štyroch tanierov) naaranžujte
vrstvu špenátových listov, pridáme avokádo a hrušky, cibuľu a rozdrobený syr, zalejeme zálievkou a
posypeme karamelizovanými orechami.
Na prípravu šalátu postačí 1 veľká zrelá hruška (alebo dve menšie), hlávka čakanky, 8 plátkov
údeného lososa, lístky rukoly na ozdobenie a šťava z 1 citrónu. Na zálievku potrebujeme 150 ml
olivového oleja a 50 ml dyňového oleja, 150 ml balzamikového octu a 150 g medu. Hrušky nakrájame na
plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Umytú a osušenú čakanku rozoberieme na listy a nakrájame
ich. Pripravujeme jednotlivé porcie, na čakanku položíme plátok hrušky a na neho zavinuté plátky
údeného lososa. Šalát pokvapkáme pripravenou zálievkou a ozdobíme lístkom rukoly.
Potrebujeme 600 g bravčovej panenky, plechovku hruškového kompótu, lyžičku solamylu, soľ, peper
a olivový olej. Bravčovú panenku rozporcujeme, osolíme a opepríme. Necháme 15 minút odležať v
chlade a potom ogrilujeme. Kompót zlejeme, hrušky v menšom hrnci, ponorným mixérom rozmixujeme na
pyré a ohrejeme ich. Do zliateho sirupu vmiešame solamyl, pyré tým zahustíme a za stáleho miešania
povaríme. Mäso a teplé hruškové pyré podávame najlepšie so zemiakmi.
Pripravíme si 600 g kuracích prsíčok, 300 g kompótových (najlepšie) olúpaných hrušiek, 250 g
Hermelínu, 100 g kompótovaných brusníc, 3 lyžice oleja, 50 g masla, peper, štipku Vegety a soľ. Z
mäsa nakrájame rezne, mierne ich naklepeme, osolíme, opepríme, okoreníme Vegetou a na oleji z oboch
strán opečieme. Rezne preložíme do maslom vymazanej, zapekacej misky a nakladieme na ne polovičky
kompótovaných hrušiek. Na hrušky dáme plátky hermelínu a zapečieme – asi 5 minút. Podávame s
brusnicami, ako príloha sa hodia zemiaky aj ryža.
Na pekáčiku nahrejeme olej, nasypeme dve červené cibule nakrájané na plátky, rozštvrtené 2
hrušky, rozmarín, osolíme a opepríme. Opekáme asi päť minút, pridáme 4 osolené a opeprené kotlety a
opekáme ďalších 5 minút – z oboch strán, aby mäso bolo vnútri prepečené. Nakoniec posypeme nivou
(50 g) a zapečieme, až sa syr začne rozpúšťať. Podávame s ryžou, hodia sa aj zemiaky.
Zdroj fotografií: Fotolia.com