Fenykel sa hodí hlavne do šalátov

Fenykel sladký (florentský) patrí k takzvaným južním druhom zeleniny a veľmi obľúbený je zvlášť ve
stredomoeskej kuchyni. Fenyklová hľuza obsahuje až 90% vody, ale má aj vysoký obsah minerálov –
najmä sodíku a železa aj vitamínov – predovšetkým C a E a provitamín A.
Fenykel sladký je silne alkalický a pomáha rozpúšťať hlieny. Tiež povzbudzuje činnosť zažívacieho
ústrojenstva. Na konzumáciu je určená hľuza, tvorená vzájomne sa prekrývajúcimi výhonkami, ktorá
vyrastá pod zemou. Predáva sa celoročne v čerstvej podobe. Mali by sme si vybrať takú hľuzu, ktorá
má bielu farbu bez nažltlých či tmavých škvŕn. V miestach, kde sa dostala hľuza pri raste na svetlo
je zelená, a tieto kúsky chutia horko. Lepšiu chuť tiež majú menšie hľuzy. O čerstvosti fenyklu
svedčí stav lístkov na stonkách.Sladký fenykel môžeme využiť pri príprave šalátov, môže byť aj súčasťou polievok alebo
príloh, možno ho zapiecť alebo smažiť a výborne sa hodí hlavne k rybám. Fenykel stráca farvu, ak ho
necháme bez zálievky dlhší čas. Zabránime tomu, keď ho dáme do misky s vodou a pridáme pár kvapiek
citrónu.

Fenyklový šalát s avokádom

Na jeho prípravu potrebujeme 2 hľuzy fenyklu, 1 zrelé avokádo, 1 kučeravý šalát, 100 g jogurtu,
kôpor, šťavu z 1 pomaranča, 2 lyžice smotany, soľ, čerstvo pomletý peper, 2 lyžice olivového či
avokádového oleja a lyžicu sezamových semien.Fenykel očistíme, rozpolíme a naprieč vlákna potom hľuzy nakrájame na rezance. Avokádo
rozpolíme, vyberieme jadro, olúpeme šupku a avokádo nakrájame na kocky. Umytý šalát osušíme a tiež
nakrájame, kôpor jemne nasekáme a všetko dáme do misy, kde ingrediencie – pokvapkané pomarančovou
šťavou – zamiešame a rozdelíme na taniere. Tam ich prelejeme zálievkou z jogurtu, smotany, oleja,
soli a pepru. Ľahko sašlát zamiešame a posypeme sezamovými semienkami.

Fenyklový šalát s mätou

Potrebujeme hľuzu fenyklu, 2 pomaranče, malú uhorku, 2 vajcia uvarené natvrdo, trochu citrónovej,
šťavy, lyžicu nasekanej mäty a lyžicu oleja. Hľuzu fenyklu očistíme, nakrájame a ponecháme zatiaľ
vo vode s citrónovou šťavou. Ostrúhame kôru z očistených pomarančov do misky, ostrým nožom potom
nakrájame pomaranč (nad miskou, aby šťava nevytiekla), nakrájame aj uhorku a zmiešame s fenyklom,
mätou a olejom. Pri servírovaní pridáme na štvrtinky nakrájané vajce.

Fenykel zapečený so smotanou

Potrebujeme 2 hľuzy fenyklu, ktoré nakrájame na tenké plátky, lyžicu citrónovej šťavy, 1,5 dl
mlieka, 1,5 dl nízkotučnej smotany, 125 g nízkotučného taveného syra, 1 vajce, 2 lyžičky rasce, 60
g strúhanky, trochu masla, soľ a peper. Vo vode varíme fenykel s citrónovou šťavou asi 3 minúty.Necháme ho okvapkať a potom vložíme do maslom vymazanej zapekacej misy. Vymiešame tavený syr,
smotanu, mlieko a vajce ušľaháme, osolíme a opepríme a zmesou zalejeme fenykel.

Zatiaľ na troške masla opražíme na panvici rascu a posypeme ňou fenykel. Nakoniec na panvici
ešte na troche masla opražíme aj strúhanku a nasypeme ju navrch. Pečieme v trúbe asi 20-30 minút.

Makrela na sladkom fenykle

Rybu alebo (ryby) pokvapkáme citrónom, osolíme a opepríme a necháme uležať. Na panvici pripravíme
nakrájanú zeleninu – karotku, zeler, kaleráb a hľuzy sladkého fenyklu (na jednu rybu počítame asi
jednu hľuzu fenyklu a jednu karotku) a trochu podlejeme. Ryby položíme na zeleninu, priklopíme a
asi 20 minút dusíme. Potom ryby vyberieme, odstránime z nich chrbtovú kosť, k zelenine ešte pridáme
vnať z fenyklu a zeleru, ryby vrátime do panvice a ešte krátko podusíme. Môžeme ich tiež dochutiť
sójovou omáčkou.
Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek