Počas horúcich letných dní príde ako príjemné osvieženie vhod zmrzlina a najlepšia je tá domáca. Nie je zložitá na prípravu a môžeme ju konzumovať bez ďalších úprav alebo aj ako súčasť ovocných pohárov. A presne vieme, čo sme do nej pridali.
Na prípravu čokoládovej zmrzliny potrebujeme 5 dl mlieka, 15 dkg cukru, 1 dkg škrobovej múčky, žĺtok a 5 dkg čokolády. Do 3 dcl mlieka nasypeme cukor a uvedieme do varu. V zostávajúcom mlieku rozmiešame škrobovú múčku, žĺtko a zmäknutú čokoládu. Za stáleho miešanie povaríme do zahustenia.
Kakaovú zmrzlinu vyrobíme z 5 dcl mlieka, do ktorého nasypeme 13 dkg cukru a 1 vanilkový cukor, uvedieme do varu. V troške mlieka rozmiešame 2 žĺtky, 2 dkg kakaa a 1 dkg škrobovej múčky. Zmes nalejeme za stáleho miešania do horúceho mlieka, necháme variť do zahustenia.
V oboch prípadoch zahustený krém necháme vychladnúť a dáme zmraziť do zmrzlinového strojčeka alebo v miske do chladničky.
Štvrť litra sladkej smotany zmiešame s dvoma žĺtkami, lyžicou práškového cukru, vanilkovým cukrom a lyžičkou solamylu. Hrnček s hmotou postavíme dáme do vodného kúpeľa (do väčšej nádoby s vodou) a varíme. Krém miešame tak dlho, dokiaľ nezhustne – ale nesmie zovrieť. Potom ho dáme vychladnúť a občas premiešame, aby sa neutvorila zrazenina. Do vychladnutého krému vmiešame šťavu z malín – osminu litra. Vyberáme z čerstvých alebo kompótovaných malín, prípadne zvolíme malinový džem.
Krém zmrazíme v miskách. Rovnakým spôsobom možno pripraviť aj jahodovú, marhuľovú, višňovú aj inú zmrzlinu.
V miske rozmiešame 600 ml bieleho plnotučného jogurtu s 3 lyžicami práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom. Pridáme 6 veľkých marhúľ nakrájaných na malé kúsky a šľahačku, ušľahanú z 250 ml smotany na šľahanie. Krém na marhuľovú zmrzlinu dáme zmraziť v miskách.
V hrnci zmiešame 40 ml silného čaju, 125 ml smotany na šľahanie, 4 žĺtky, 100 g cukru a 2 balíčky vanilkového cukru. Zmes zahrejeme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Rozomelieme zatiaľ 200 g sušených sliviek a necháme ich macerovať aspoň dve hodiny. Slivky potom pridáme do vychladnutého krému a ten zmrazíme v zmrzlinovom strojčeku, prípadne v mrazničke. Zmrzlinu podávame zaliatu koňakom, ktorý za zvýši po macerovaní.
Na prípravu zmrzliny budeme potrebovať 7 dl kyslej smotany, 3 dl 36% smotany na šľahanie, 1 kg ľubovoľného mrazeného ovocia, 1 balenie vanilkového cukru.
Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Mrazené ovocie rozmixujeme a pridáme kyslú smotanu, smotanu na šľahanie a vanilkový cukor. Spolu znovu poriadne rozmixujeme do jemnej kašičky. Takto pripravené zmes môžeme okamžite servírovať, prípadne, ak je to potrebné, ešte trochu dochladíme.
Trochu zdravším studeným variantom je zmrzlina pripravená z 250 g hustého jemného tvarohu, 150 g mrazeného ovocia, kokosového sirupu a vanilkového struku.
Ovocie rýchlo opláchneme, aby sme z neho odstránili hrubý ľad. Hustý tvaroh zmiešanie s ovocím a hustým kokosovým sirupom a vyškriabaným vanilkovým strukom. Na osladenie môžete použiť aj iný druh sladidla, ale kokosový sirup udrží konzistenciu tvarohu hustú a neriedi ju. Použiť môžete napríklad aj datľový. Takto vzniknutá masa má byť hutná a hustá, príjemné chladná, ale nie ľadová – určené presne pre deti.
Náš TIP: Hľadáte chladivé osvieženie, ktoré vás naštartuje? Skúste ľadovú kávu.
Zdroj fotografií: Canstockphoto.com, Flickr.com