Čím je najlepšie a najzdravšie dochucovať jedlá?

Možno sa vám pri varení často naskytá otázka, čo pridať, aby bolo jedlo dostatočne chutné, no zároveň ste doňho nepridali nezdravé látky z umelých dochucovadiel.

Zdravé varenie je stále pre mnohých výzvou. V našich končinách preferujeme skôr konzervatívne a tradičné jedlá a nebojíme sa pridávať ani umelé dochucovadlá. Veď nás to tak učili naše staré mamy a mamy. Dnes však máme všetko viac a k tomu patrí aj viac možností. Možností, ako rovnako chutne, no zároveň zdravo dochutiť svoj pokrm.

Čo je umelé?

Vo vašej kuchyni pravdepodobne používate základné dochucovadlá – soľ, čierne korenie, umelé ochucovadlá (zmes viacerých korenín v jednom prášku) – možno nechýbajú ani tekuté ochucovadlá. Ak ich používate celý život, pravdepodobne to veľmi nezmeníte. Vyhnúť soli a koreniu sa dá len ťažko, no nemusíte ich vylúčiť. Problémom sú práve umelé dochucovadlá, ktorých zloženie je často otázne a nevyhne sa ani viacerým „éčkám“.

Do kategórie nezdravých by sme mali určite zaradiť aj bujón. Ide dehydrovaný vývar alebo vývar v prášku. Pre tých, ktorí nemajú množstvo času na varenie, ide o skvelú alternatívu. V ich zložení však často nájdeme zdraviu škodlivé látky, zvýrazňovače chute a vône. Tie môžu mať negatívny vplyv na naše zdravie.

Miesto bujónu by ste si mali dať určite námahu s prípravou dobrého vývaru. Do toho môžete pridať to, čo máte radi a hlavne to, čo poznáte. Prírodné bylinky, ochutiť ho podľa svojej chuti. Ak chcete robiť vývar z mäsa, tak tiež hlavne konkrétny druh mäsa. Je to síce drahšie, no vaše telo aj chuťové poháriky sa vám odvďačia.

Ktoré koreniny pridať do varenia?

Každý preferuje iné chute, sú však špecifické bylinky, ktoré nezohrajú až takú výraznú rolu pri chuti, no jedlu dodajú prírodnú farbu aj chuť. Sem patrí petržlen, majorán, tymian, oregano či bazalka. Tiež však dávajte pozor, kde pramení pôvod kúpených byliniek. Vypestovať a usušiť si ich totiž viete aj doma.

Skvelou voľbou bude aj červená paprika, ktorú v mletej podobe oceníte pri každom jedle. Ak je úlohou dodať jedlu výraznú chuť, berte si inšpiráciu z ďalekých krajín. Kurkuma je pre Indiu nezameniteľnou súčasťou jedálnička. Ide o súčasť karí varenia, ktoré práve Indovia preferujú. Čoraz viac preniká aj do našich končín vzhľadom na jej blahodarné účinky pre telo. Je antioxidantom, pôsobí proti zápalom, utužuje imunitu, chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami, napomáha k normálne činnosti mozgu a dokonca má antidepresívne účinky. Na chuť si možno nezvyknete hneď, no možno si ju práve naopak ihneď zamilujete.  Hodí sa do studených aj teplých jedál, do vegetariánskej kuchyne, ale aj k mäsu.

Mletý zázvor je tiež neodmysliteľnou súčasťou indickej a čínskej kuchyne. Zázvor poznáme ako skvelý pomocník pri liečení prechladnutia, no má tiež benefity pre psychické aj ženské zdravie. Môže sa zdať, že sa hodí skôr do pečenia, opak je pravdou. Výrazná chuť zázvoru nie je pre každého, ak však zvolíte správnu kombináciu surovín, bude perfektne s jedlom ladiť. Bude skvelou súčasťou curry, thajských cestovín, ale jemne pikantnú chuť dodá aj rôznym vegánskym omáčkam. Nebojte sa však experimentovať ani pri mäsových pokrmoch.

Pri koreninách nemožno opomenúť škoricu. Škorica je rovnako prospešná pri imunite, má dobrý vplyv na srdiečko, pokojnú myseľ aj trávenie či dokonca pomáha pri chudnutí. Hodí sa do pečenia, no možno vás prekvapí aj jej skvelá chuť pri slanom varení. Vyberajte však cejlónsku škoricu, tá je zdravšia než čínska. Čínska obsahuje väčšie množstvo kumarínu, ktorý môže mať zaťažujúce účinky pre pečeň a obličky. Ak sa bavíme o pravej škorici, reč je práve o cejlónskej.

Zdroj snímok: Unsplash.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek