Na pultoch obchodov môžeme nájsť čoraz viac výrobkov označených štítkom BIO, tzv. produktov v BIO kvalite. Takisto narastá aj počet špecializovaných biopredajní, v ktorých sa predávajú výlučne organické výrobky. V neposlednom rade sa objavujú reštaurácie, ktorých jedálny lístok doslová prekvitá BIO ponukou.
Čo sú bio potraviny?
Bio potraviny sú spracované z kontrolovaných a certifikovaných produktov ekologického poľnohospodárstva. Neobsahujú syntetické farbivá, aromatické a konzervačné látky, ochucovadlá a emulgátory, ktoré zvyšujú zdravotné riziká potravín. Pri výrobe sa nepoužívajú nebezpečné umelé hnojivá, herbicídy či pesticídy. Burina a škodcovia sa neničia, ich prítomnosť sa optimalizuje iba na priateľnú úroveň. Bio potraviny sú spracované šetrným spôsobom k životnému prostrediu, zároveň sú to potraviny s vysokou nutričnou kvalitou.
Čo znamená ekologické hospodárstvo?
Keď hovoríme o bio potravinách, musíme najskôr vysvetliť pojem ekologické poľnohospodárstvo. V skratke môžeme povedať, že ide o prirodzený a moderný spôsob hospodárenia, ktorý je založený na skúsenostiach našich predkov, ktorí pestovali plodiny ručne alebo pomocou ziverat a používali iba prírodné hnojivá. Ekologické hospodárstvo teda rešpektuje životné prostredie, vracia sa k prírode.
Zároveň dbá na psychické aj fyzické pohodlie zvierat – kladie sa dôraz na minimum stresu, utrpenia a tiež je neakceptovateľné podávanie liečiv a rastových hormónov. Ďaľšími princípmi, ktorými sa eko hospodárstvo riadi je úspora energií, efektívne zaobchádzanie s vyčerpateľnými zdrojmi a minimalizácia tvorby odpadu. Zvieratá majú k dispozícii dostatok priestoru a tiež majú zabezpečený dostatok pohybu, ktorý prirodzene potrebujú.
Bio zelenina je vypestovaná bez použitia umelých hnojív a postrekov. Rastie pomalšie, obsahuje preto menej vody a má väčší obsah sušiny, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, aromatických látok, takže má lepšiu a výraznejšiu chuť. Bio plodiny obsahujú viac horčíka, železa aj vitamínu C a zároveň nám poskytnú viac vitality ako tie isté plodiny v ich klasickej verzii, keďže majú vyššiu biologickú kvalitu. Tiež si môžeme zakúpiť bio vajcia – sú to vajíčka od nosníc chovaných v stádach s kohútmi majúce prístup k výbehu.
Cena bio potravín
Niektorí z nás si už bez bio produktov nevedia predstaviť život, avšak ostávajúca väčšina o bio potravinách síce počula, ale nekupuje ich. Jednak problematike nerozumie alebo sa o ňu jednoducho nezaujíma. Azda najvýraznejším faktom je, že sú bio potraviny drahšie. Opodstatnene – eko poľnohospodárstva produkujú všetko v malom – majú väčší podiel ručnej práce, zvieratá kŕmia kvalitnejšímí a zdravšími plodinami, tiež majú vyššie náklady na distribúciu v porovnaní s veľkými ago-komplexami. Pri tomto všetkom ešte všetko spracúvajú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu, keďže okrem iného nezaťažujú spodnú vodu pesticídmi.
Ak by klasické hospodárstva mali platiť podiel za znečistenie pri ich produkcii, určite by sa zvýšenie ceny bežných potravín pretavilo aj na cenovky v supermarketoch. Ľudia si začínajú uvedomovať, že klasické potraviny sú zaťažené zbytočnými antibiotikami, hormónmi, pesticídami a tieto všetky zložky majú v konečnom dôsledku dopad na ich zdravie. V dôsledku neprimeraného množstva chémie v potravinách, ktoré sú často aj geneticky modifikované, neustále narastá počet civilizačných chorôb, alergií a chronicky chorých ľudí. Preto je rozhodnutie na nás spotrebiteľoch, na čom sa rozhodneme šetriť a na čom nie. Investícia do nášho zdravia je však za každých okolností tou najlepšou, akú môžeme urobiť!
Zdroj fotografií: Pinterest.com