Vianoce, sviatky plné hojnosti v jedle aj pití. Pre mnohých sú to aj sviatky nabratých kilogramov. Nemusí to tak ale byť vždy. Pokiaľ viete, čo maškrtiť. Okrem čerstvého exotického aj tuzemského ovocia a orechov prichádza na náš stôl aj sušené ovocie. A na tom si pochutnať môžete. Bez výčitiek.
Diéty a chudnutie
„Ty ješ hrozne nezdravo, sú to samé cukry a tuky. Nediv sa potom ako vyzeráš, veď takto nebudeš nikdy štíhla ako prútik.“ Takéto „hysterické“ scény možno tiež počúvate. Nemôžete sa na nášho „zdravokárcu“ hnevať, pretože má pravdu.
Alkohol (ethanol) je jednoduchá chemická látka, ktorá vzniká kvasením cukrov. Podľa súčasných poznatkov patrí medzi psychotropné látky.
Mäta - pieporná, kučeravá, nežná, citrónová, ananásová, jablková alebo bazalková. V stredoveku sa mäta žuvala pre osvieženie dychu. Liečili sa ňou všemožné choroby a slúžila ako základná bylinka. V súčasnosti sa s ňou stretneme hlavne v najobľúbenejšom nápoji leta, v mojite. V každom bare vám urobia mojito, zaručene to najlepšie v meste.
Každý pozná jablká, ale len málokto z nás ich je. Nielenže je to vynikajúca desiata, ale má aj celý rad skvelých účinkov. Existuje v toľkých odrodách, že si každý nájde svoje obľúbené. Sladké, kyslé či kombinácia oboch – alebo žlté, červené, zelená alebo žíhané. Rôznorodé a dobré. To všetko sú prívlastky tohoto vynikajúceho ovocia.
Stokrát zatracovaná a stokrát zbožňovaná... Reč je o pochúťke, či hriechu menom čokoláda. Jedna časť ľudstva si bez nej nedokáže predstaviť svoj život a druhá hovorí, že to v zásade nie je nič také ohromné. V takej podobe ako ju poznáme, existuje asi päť storočí.